středa 12. října 2011

Norway trip continues!

Tak jsme se dobře vyspinkali a další den nás čekal výlet na Stave church v Borgundu. Projížděli jsme krásnou Norskou přírodou a byla a to opravdu romantika... Díky tomuto výletu myslím můžeme říct, viděli jsme kus Norska :)

Ale nejdříve ještě jedna fotečka, bohužel mizerné kvality, ale jinou nemam, domečků, ve kterých jsme bydleli... No, nejsou sladký? Úžasné místo pod skokantskými můstky v Lillehamru... Bydlení zde bylo tedy vcelku drahé... No, v přepočtu asi tisíckovka za noc (fííí, to není dobrý to přepočítávat :) Ale ten komfort!


A další den jsme vyjeli se podívat na Stave church a bylo opravdu nááádherně... Spousta fotek bude focená z autobusu, tak se omlouvám za kvalitu. Toto je kousek za Lillehamrem, fjord, který byl naším dlouhodobým průvodcem :)


Sluníčko někdy vychází i v autobuse :)


Hrozná fotka, ale hezkej kostelíček se špičatou stříškou :)


Kuba a jeho pruhovaná ponožka :) Tomu se říká udělat si v autobuse pohodlí.


První zastávka u fjordu, směrem ke kostelíčku... Byl to opravdu překrásný den.


Malá snaha o co možná nejvíce kýčovité zachycení jezera... Myslím, že se mi to vcelku povedlo :)


Hm, tohle vypadá trochu jako fotomotáž... Ale vážně jsem tam byla :)


A ještě jedna fotka s břízou, těntokrát už beze mě :)
 
A zpátky v autobuse. Malá ukázka, jak může moderní dům narušit tradiční romantickou atmosféru...


Já prostě miluju kostelíčky :)


A ovečky :)


Krásná norská příroda
A spousta stabbur. To jsou ty malé legrační domečky. Když jsem je poprvé objevila, byla jsem absolutně nadšená a všem jsem je při semináři, kde jsme měli obhájit, zda je či není severská architektura, nadšeně ukazovala. Jenom náš učitel to přešel, aniž by se na můj obrázek podíval. Říkala jsem si - náfuka jeden, ale pak jsem to pochopila, v Norsku je totiž opravdu potkáte na každém kroku. Pro vysvětlení: stabbur je něco jako spížička, protože je tam dost zima, nemusí ji stavět pod zemí, jako my máme sklep, ale postaví si takovouhle boudičku hend vedle baráčku...


A začíná Norská příroda... Projeli jsme tunelem a znenadání bylo venku asi 5 stupňů a začala opravdová Norská divočina... Tady jsem měla opravdu pocit, že se za každým stromem skrývá trol a cítila jsem tu vůni romantiky, divoké přírody a dobrodružství...


Teď vás nechám trošku se kochat přírodou...

Krásné domečky se zelenýma střechama :)


Tak a jsme konečně u kostelíčku... Malé překvápko... Kostelíček není ten vzadu, ač by se to tak mohlo zdát, ale je zrovna v opravě a schovaný pod tou super konstrukcí... Ten vzadu, to je nový kostel, který se vystavěl později na místo toho původního z 12. století, protože byl malý a nevešlo se do něj moc lidí... Takže, co na nás po dvou hodinách jízdy v autobuse čekalo byla takováhle bílá obluda, ale aspoň jsme si mohli prohlédnout střechu, i když já bych radši viděla kostelíček v celé jeho kráse...
Nový kostel (myslím 18. století, ale nejsem si úplně jistá...) a zvonička


Vstupní předprostor kostela. Zdá se vám, že kostel vyhořel? Ne, nikdy, to je jen starý způsob, jak chránit dřevo, aby nepodléholo povětrnostním podmínkám (což vcelku funguje, kdž je už z 12. století :) Přesně jsem nepochopila postup, ale myslím, že se nejdříve napatlá pryskyřicí a potom dehtem  a nechá se to zreagovat a potom to vypadá, jako ohořelé, ale ve skutečnosti to vydrží mnohem více, než dřevo jako takové :)

Vzhledem k tomu, že kostelíček byl zakrytý, tak se tam celkově blbě fotilo, tak aspoň pár fotek z prohlídky kostela... jenom pro informaci, Stave church se říkalo všem těmto kostelům, znamená to, že stojí v podstatě na sloupové konstrukci, která je vyztužena těmi dřevěnými kříži, které se staly také oblíbeným motivem, takže jsou vlastně i tam, kde by být nemuseli :). Kostel není spojen základy se zemí, byla prostě jen připravena deska (asi z kamene) a na ní byl postaven kostel :)


Snaha o jedinečné foto stropu :) V původním kostele bylo jenom jedno okénko v hlavní lodi a pak spousta těch maličkých okének kolem :)


Střecha pod lešením...


Tady něco pro stavaře... Každý kus je nahrazován jednotlivě, perfektně se změří a nahradí se úplně stejným kusem... Jo, pro nezasvěcené - to je střecha :)))


 A tady je zepředu...


Tak ještě jedna ze střechy...

A tady ještě fotka vstupního portálu... Pozůstatek z dob Vikingů, když se na něj zkušené oko zahledělo, mohlo nalézt zamotané dráčky ve zdobení portálu :) Škoda jen, že ten kostelíček nebylo možné vnímat jako celek, protože by to byl opravdu úžasný zážitek... Asi sem budu muset zajet ještě jednou :) Koneckonců, jak jsme zjistili po chvilce bádání, když jsme přemýšleli, proč nám způsob mluvy našich průvodců a také jména Ludvík a Jena připadají tak familierní, máme tu krajany! Ano i na dalekém zapadlém severu je možné objevit Čecha cestovatele, to bylo moc fajn, popovídat si česky taky s někým jiným než s klukama :)

Po cestě z kostelíčku... Parádní atmosféra, hřbitov, ovečky, domky a norská příroda...


Visitors center, které kostelu předchází... A náš žlutý dvoupatráček se za ním schovává :)


No, tak když už jsme si ho nemohli prohlédnout v reálu, tak aspoň za sklem... :) Vidíte na střeše cosi jako chrliče? Dračí hlavy, také pozůstatek z doby Vikingů :)


A takhle by vypadal, kdybyste mu sundali střechu :)


A teď ještě fotka bystřiny z cesty dom...

A tady už jen na závěr pár fotek z příštího dne, než jsme vyrazili za dalším dobrodružstvím a opustili náš krásný hotýlek... Tady Vašek v našem krásném obýváčku...


Tady palandy holek... My jsme samozřejmě měli s Ipek parádně ustláno :)


A tady byla jídelna a za ní kuchyňka a za ní dvě koupelny... No, pokoj jako pro krále :)


A nakonec maličko rozmazaná kuchyňka... A neuvěřitelné - čisté nádobí!!! To jsem si musela vyfotit a trošku jsem přemýšlela, zda to neukázat svým spolubydlům :)
No a potom jsme samozřejmě vrátili pokj a vyrazili za dalším dobrodružstvím směrem k Oslu, ale to už je další příběh :)

Žádné komentáře:

Okomentovat