pondělí 19. září 2011

Wooden house

Teď něco málo k našemu povinnému školnímu výletu. V rámci programu Sustainable development jsme zamířili k domečku, který staví jeden starostlivý tatínek pro svou rodinu, pro zlé časy, které jednou přijdou. Domeček je závislý jen na lese, který ho obklopuje, co se týče paliva na vytápění, chladícího systému apod. Je postaven z okolního dřeva a jílu smíchaného se slánou. A co není z přírody, to je povětšinou sesbírané a recyklované z jiných staveb, kde se toho chtěli zbavit. Jako kuchyňská linka, krb, parkety. Domeček byl velice milý a vcelku prostorný. Toto je pohled na zimní zahradu...
Zahráda, zídka a zmoklí studenti...

Dřevěná konstrukce, sláma a jíl. Prý to takhle nechá... Malá poznámka - umíte si představit toho prachu, co z toho bude? Ale jinak hezký, ne?

Domeček ještě není dokončený, takže je třeba omluvit trochu harampádí, tady je detail, jak dřevěná konstrukce přechází ve slámovou...

Posezení za domem, kde lišky dávají dobrou noc :)

Recyklovaná kuchyňská linka...


No, jedna fasáda to nakonec vždycky odnese :)

Při cestě zpátky, tady bych se klidně rozhodla bydlet...

Domečky :)))

Tak a teď jen tak pro srovnání.... Druhý výletní dům. Tenhle nebyl tak daleko, postavili ho po odzkoušení života v praxi na oči všem doprostřed Göteborgu. Jen se podívejte, jak umíme být Sustainable... Tak něco o tomto domečku. Je pasiví, snažili se dostat na hodnotu nulového domu, ale to se jim úplně nepodařilo. Základní cena tohoto domu je asi 3 mil. švédských korun - takže něco přes našich osm milionů. A to je cena bez panelů, za ty je asi další švédský milion. Hezké, že jo? A teď něco k životnosti tohoto domu, jak je známo, solární panely mají životnost asi 10 - 15 let, no a pak je všechny vyměníme... Proč ne, že? No a ten domek jako takovej má prý životnost asi 25 let. Proč ne déle? Nikdo neví, nikdo tak dlouho v pasivním domě ještě nebydlel, ale život v něm není nijak zdraví prospěšný... Vcelku drahá a ktátkodobá sranda... Kdo je pro domeček v lese? :)

Šťastná rodinka, která v domečku bydlela, trochu něco jako pokusní králíci. Svým způsobem života se snažili dostat dům na hodnotu nulového domu, tak nějak na to byli cvičeni a vybráni... Bydleli zde asi tři měsíce... (Poznámka na okraj... Jsem sice na obrázku také, ale do rodiny opravdu nepatřím :)  )

Řekněte, kdo by si nepřál v takovém domě bydlet? Hm, já asi ani ne...


Poslední pohled, do domu nás už nepustili, měli zavřeno, ale nějak toho ani moc neželím...

Žádné komentáře:

Okomentovat