úterý 30. srpna 2011

Göteborg (švédsky se čte Jétebórij)

No a teď se právě chystáme na prohlídku Goteborgu. Ta čísla, to jsou čísla našich skupin (nově příchozích studentů magisterského studia...), každá měla tak deset - patnáct členů a můžete vidět i číslo 42, takže nás je opravdu hodně. Pokud uvidíte někoho ve žlutém tričku, tak to je Phadder (snad se to tak píše, něco jako opatrovník).
A toto je znak města Göteborg. Lvíček se štítem a třemi korunami uvnitř...


 Toto je Starý kostel v Goteborgu, lidé mu tak začali říkat. Ale ve skutečnosti je novější než starý kostel v Goteborgu. No a tak vznikl problém, co teď s tím? Jednoduché, pojmenujeme ten starý kostel Nový Starý kostel. Lidé tady jsou opravdu trošku střelení :).

Jedna z nejdůležitějších budov Goteborgu. Stojí na kopci, takže na velice strategickém místě a je někdy ze 17. století. Ti lidé dole jsou samozřejmě noví studenti...
Na tomto obrázku jsou další studenti, Phaddeři a také členové CIRCu, což je organizace, která pořádá spoustu akcí pro studenty jako byl tento výlet po Goteborgu. Ta slečna vlevo je právě členkou CIRCu, mají takové prímové montérky a na nich mají napsaná jména, něco jako školní uniforma :).
Tak tady je naše skupina, ta slečna vlevo je náš Phadder Maria ( švédsky něco jako Marilla)

Goteborg je město cyklistů, prakticky na každém rohu si můžete oljčit kolo s takovýmhle modrým blatníkem :). Ale není to na dlouhé projížďky po městě, na delší dobu by půjčení vyšlo vcelku draho...
A toto je Centralstation of Goteborg...
Ukázka vcelku běžného počasí Goteborgu, ne nadarmo se mu říká Malý Londýn, prý právě kvůli počasí... :)
Toto je A whale of Goteborg, které se vznáší nad jedním z kanálů. Celé město žije lunaparky, horskými dráhami a padajícími věžemi :)

Pohled na lvíčky, hlídající jeden z kanálů vedoucích do města.
Lvíčkové z druhé strany :)
Toto je Karl Gustav ( a možná ještě něco... :) ) Vidíte ten namířený pst? To právě říká: Toto je místo, kde má stát město... A tak tu teď stojí Goteborg.

No a zde už nastupujeme na trajekt, který nás převeze na druhou stranu zálivu. S většinou trajektů je možné plavit se na lítačku, což je vcelku fajn, protože jezdí i na nedaleké ostrovy Goteborgu...

Ta spousta lidiček na obrázku jsou noví studenti Chalmers, kteří právě objedvají... My jedeme také na oběd :)

Druhý kampus Chalmers, je trochu novější a stojí hned u zálivu. Tady se učí hlavně mechanici a lodní inženýři.
A tady právě objedváme, to je Maria a a ní Vašek...

A mezitím poblíž probíhali různé soutěže mezi fakultami Chalmers a i pro nové příchozí byly připraveny různě hry, jako třeba sumo zápasy :)
Vyvrcholením soutěže byl závod v lodích,různé barvy patří různým fakultám katedry.

Zdá se to trochu nespravedlivé, že? Jena lodička, má pádla, druhá motor a třetí plachty... Ale nakonec myslím všichni pádlovali :). To už jsme bohužel neviděli. Ti v růžovém jsou fyzici.
A v červeném, ti, co vyvěšují velké písmeno A jsou architekti :)

Jenda ze soutěžících lodí...
To jsou fyzici, ještě teď si pamatuju jejich pokřik, i když jsem mu vůbec nerozuměla, první na pořadu soutěže bylo podle mě spíše to, kdo kohho překřičí a fyzici měli opravdu velké osazenstvo :)

I takováto auta tady jezdí :)

Výletní lodička pro turisty. Prý je to docela fajn, vidíme, jestli to ještě stihnu, než bude zima :)
A toto je typický pohled na město, s Neptunovou fontánou. Zrovna se opravovala, takže v ní nebyla voda, ale když tam je, tak je to prý skvělá koupačka :)

A po cestě domů jsem našla jeden maličký park...

A švédskou veverku :)
Omlouvám se za chyby, způsobila je únava...

Žádné komentáře:

Okomentovat